This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Krisberedskapsveckan 2021
I år firar Sverige 100 år av demokrati. Det uppmärksammas av Krisberedskapsveckans tema och fokus: människans roll och engagemang är en viktig resurs i vårt Sveriges samlade förmåga att möta olika hot och kriser. Vi instämmer till fullo. För att värna demokratin i vårt land när allt ställs på sin spets krävs det insatser från människor och en högre nivå av beredskap och motståndskraft. Människor i olika organisationer, människor i olika konstellationer och människor som privatpersoner är alla en bidragande faktor till att öka Sveriges totala beredskap, och till sist, värna om vår demokrati.
Covid-19 har inneburit stora påfrestningar för organisationer och personer. När det dagliga livet är under påfrestningar har samhällets beredskap och människors anpassbarhet varit avgörande i hur väl vi har hanterat, och fortsätter att hantera, krisen. Att vi befinner oss i en kris behöver inte betyda att nästa kris är långt borta. Använd vad du har lärt dig under Coronapandemin för framtidens kriser, oavsett om det är översvämningar, bränder, krig eller ”Covid-22”. Den främsta lärdomen vi tar med oss ur pandemin är den växande vikten av att digitalisera sitt krisarbete, både för oss själva men också för att bidra till ett säkrare samhälle. Framtidens krishantering kommer att ställa allt högre krav på digitalisering.
Det är dags att bygga framtidens krisberedskap och krishantering för att kunna bemöta nästa samhälleliga kris. Erfarenheterna är färska och medvetenheten hög – vi befinner oss fortfarande i ett påfrestat läge. Ett sätt att ta tillvara på erfarenheterna är att tänka igenom hur processen sett ut, vilka människor som du förlitat på, eller som förlitat på dig och vilka aktiviteter som du har gjort för att göra tillvaron enklare för dig själv och för människor i din närhet – och i bästa fall för samhället. Det gäller både dig som privatperson och för dig i organisation, för ytterligare 100 år av demokrati.
Krisberedskapsveckan sätter ljuset på varför det är dags för framtidens krisberedskap och krishantering. Den främsta lärdomen vi tar med oss ur kölvattnet av pandemihanteringen är den växande vikten av att digitalisera sitt krisarbete för snabb och effektiv krishantering, både för vår organisation men också för att bidra till ett säkrare samhälle. Snabb och effektiv krishantering uppnås lättast av att arbetsmetoder och processer för krishantering digitaliseras så att det finns ett digitalt stöd i alla skeden av en kris. Exonaut Incident and Crisis Manager (ICM) är ett verktyg som stödjer såväl stora som små organisationer i snabb och effektiv hantering av incidenter och kriser.
Exonaut® ICM
Exonaut ICM är en webbaserad lösning med tillhörande mobilapplikation som utvecklats för avvikelserapportering, incidenthantering och eskalering till operativ krishantering. Systemet integrerar mobila rapporteringsmallar, kunddesignade dashboards, notifieringar och verktyg för beslutsstöd. Med behörighetsbaserad inloggning på både dator och mobil eller platta möjliggör Exonaut ICM för nyckelpersoner att koordinera aktiviteter och åtgärder oavsett var man befinner sig.