preloader

Intervju med Åsa Eschricht-Jonsson, konsultchef vid 4C Strategies nordiska organisation

Emergency management and public safety

”Vårt arbete kan bidra till att det som inte får hända, aldrig händer.”

Varmt välkommen säger vi till vår nya kollega Åsa Eschricht Jonsson som är ny konsultchef vid 4C Strategies nordiska organisation. Vi ser fram emot att få presentera Åsa för våra befintliga och nya kunder. Med hjälp av Åsas långa erfarenhet som konsultchef kan vi hjälpa både din organisation och konsulterna som arbetar med den att växa och utvecklas.

Hej Åsa, du har hunnit vara hos oss några veckor nu, vilka första intryck har du fått?

– Det har varit hektiska och superintressanta veckor och jag har träffat så många människor som är så kompetenta på olika områden. Människorna här har ofta en väldigt spännande bakgrund. Antingen har man jobbat inom verksamheter där man har dykt ner i specialområden, som Christoffer Karsbergs expertis inom NIS-direktivet. Eller så kommer man från en intressant ”bransch” som vi redan har på kundsidan, till exempel försvaret. Och så har vi alla unga kollegor som pluggat statsvetenskap eller konflikthantering, som vill jobba för något man verkligen brinner för.

Vad kommer du jobba med hos oss på 4C Strategies?

– Min titel är Head of Customer Growth. Jag har dels ett konsultchefsansvar för våra mest seniora konsulter och även ett övergripande ansvar för kvaliteten i våra projekt. Jag kommer jobba med tjänsteutvecklingen tillsammans med våra konsulter, men sen kommer jag, precis som många andra på 4C Strategies, också att arbeta i projekt.

Berätta lite om din bakgrund!

– Jag är civilekonom i grunden och har jobbat i en handfull olika it-bolag, både med offentlig sektor och privata sektorn, till exempel rese- och finansbranschen.

De senaste 10 åren har jag haft olika typer av konsultchefsroller. Senast kommer jag från den globala IT-leverantören CGI. De organisationer jag jobbade med där är i många fall samma som de vi jobbar med på 4C Strategies; kommuner, landsting och statlig verksamhet.

Vad har du lärt dig från tidigare jobb som våra kunder kan få nytta av?

– En viktig sak, som är direkt kopplat till 4C Strategies, är min erfarenhet från ett ökat fokus på att jobba med risk och säkerhet. Jag sett hur mina tidigare kunder, och arbetsgivare, förberett sig för saker som kan hända på ett helt annat sätt än tidigare. De här frågorna har hamnat högre och högre upp på dagordningen de senaste åren.

Nyligen arrangerade vi på 4C Strategies ett föredrag med Gunnar Karlsson, tidigare chef på Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). Informationssäkerhet var ett av de stora samtalsämnena och vårt erbjudande inom det området ser starkt ut. 4C Strategies har dessutom en gedigen IT-grund från starten för 20 år sedan med utvecklingen av mjukvaran Exonaut, som fortfarande är helt central för verksamheten.

”Vi lever i osäkrare tider, med ett klimat som blir mer nyckfullt, en högre nivå av yttre hot, en digitalisering som skapar nya former av risker.”

Varför är frågor kring risk och säkerhet mer prioriterade idag tror du?

– Jag tror den allmänna känslan är att vi lever i osäkrare tider. Ett klimat som blir mer nyckfullt, en högre nivå av yttre hot, en digitalisering som skapar nya former av risker. Men det är ju inte bara en känsla, det händer saker i vårt samhälle som vi inte är vana att hantera och som fått stora konsekvenser när det hänt. Att förbereda sig skapar ett lugn i organisationen och det bidrar vi gärna till.

Något vi ofta återkommer till är det högre syftet med det vi gör, vilket högre syfte kan du se med att jobba på 4C Strategies?

– Vi har en devis på 4C Strategies som är att vi bidrar till ett säkrare samhälle. När man börjar jobba med kontinuitetsfrågor och riskfrågor och analyserar vilka konsekvenser en händelse kan få, till exempel om ett sjukhus blir strömlöst, blir man fylld av känslan att vi jobbar för något som verkligen är viktigt. Vårt arbete kan bidra till att det som inte får hända aldrig händer.

Vad gör du när du inte jobbar hos oss?

– Jag är uppvuxen i Stockholm, bor med min man på Södermalm. På sommaren är jag ofta i sommarstugan på Vätö. På vintern åker jag mycket skidor, både utför och på längden. Att lufsa runt i underställ i lägenheten i Åre är ganska avkopplande.

Annars läser jag en del och lyssnar på ljudböcker. Det tar en halvtimme att gå till jobbet, halvkomplicerade deckare tar lagom mycket koncentration när man går genom stan. Men det senaste jag läste var Säpos vägledning i säkerhetsskydd.

Nytt jobb betyder ny litteratur på nattduksbordet?

– Ja så är det. Det är superspännande att byta karriär, ännu roligare än jag trodde. Att få chansen att lära sig så många nya saker. 4C Strategies har gjort en spännande tillväxtresa och det är otroligt imponerande att se all kunskap vi har hos oss och vår lista på kunder. 4C Strategies lyckas utomlands fast vi är ett relativt litet företag från Sverige, det känner jag mig redan väldigt stolt över.

På 4C Strategies brinner vi för att bygga ett säkrare och mer motståndskraftigt samhälle. Vi växer och söker hela tiden nya kollegor som kan hjälpa oss att bli bättre. Titta gärna in på vår karriärsida och se om vi söker någon som du, eller skicka en spontanansökan om du tror att du skulle passa hos oss.

Fler nyheter och artiklar

Message sent

Thank you
Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

Thank you!

You are now registered.

Download pack

Photo credits

License

Choose size
 • Original image
 • Large image (2900px)
 • Medium image (1920px)
 • Small image (1024px)
DOWNLOAD

Get in touch

Book a demo

  Get in touch

   I want to

   Message sent

   Thank you
   Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

   Message sent

   Thank you
   Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

   Message sent

   Thank you
   Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.