Webbinarium - Informationspåverkan och digital manipulation

Den 27 januari 2021 genomfördes 4C Strategies webbinarium ”Informationspåverkan och digital manipulation – vad kan vi förvänta oss under 2021 och framåt?”. Inför närmare 300 åhörare diskuterade Sebastian Bay, forskare vid FOI och tidigare svensk representant vid Natos kunskapscentrum för strategisk kommunikation, med en av våra experter på området, Linda Stensdotter Renman om de senaste trenderna inom informationspåverkan och digital manipulation. Webbinariet inleddes av 4C Strategies Nordiska VD Mikael Grape och avlutades med en spännande dialog mellan Sebastian och Linda om strategier och hur man kan förbereda sig. På allmän begäran görs nu webbinariet tillgängligt. En inspelad version går att nå genom att fylla i formuläret nedan och följa instruktionerna i det dokument med länk och lösen som skickas ut.

Thank you for downloading!
The resource will be sent to the given email address. You are welcome to contact us with any question you may have.

  To learn more about how 4C Strategies process data, please read our privacy statement.

  I agree to be contacted for the purpose indicated above, and to receive information about 4C Strategies’ products, services and events.

  Information om webbinariet

  2020 präglades av omfattande informationspåverkan och digital manipulation. Vi har sett detta både under det amerikanska presidentvalet och kopplat till den globala pandemin.

  Sebastian Bay, forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) och tidigare svensk representant vid Natos kunskapscentrum för strategisk kommunikation, presenterade under detta webbinarium de senaste trenderna inom informationspåverkan och digital manipulation och analyserade vad vi kan förvänta oss under 2021 och framåt. Vi fick bland annat höra om manipulation av soldater i Lettland, beslag av ryska botfarmar i Ukraina samt de sociala mediebolagens allt tydligare aktiva åtgärder för att motverka spridning av hat och desinformation. Vi fick vidare höra om framväxande kommersiella risker för investerare, hur annonsörer omedvetet kan komma att finansiera desinformation och om hur varumärken kan påverkas negativt utifrån informationspåverkanskampanjer.

  Webbinariet avslutades med ett spännande samtal mellan Sebastian Bay med Linda Stensdotter Renman, seniorkonsult på 4C Strategies inom informationspåverkan. Vad kan myndigheter, företag och individer göra för att skydda sig själva? Hur kan man förbereda sig mot informationspåverkanskampanjer och hur hanterar man ett pågående angrepp?

  Stärk er förmåga att möta informationspåverkan

  4C Strategies stödjer löpande myndigheter och organisationer med att stärka sin förmåga att möta informationspåverkan. Våra uppdrag innefattar vanligtvis bland annat riskanalyser, framtagande av vägledningar och handböcker samt genomförande av utbildningar och övningar.

  ”I dagens samhälle, där hela branscher och länder är måltavlor för antagonister är det helt centralt att medarbetarna är förberedda på det. Om du behöver ett erfaret team för att hjälpa din organisation att anpassa sig och agera baserat på beprövade metoder, är 4C Strategies den bästa samarbetspartnern du kan välja.”

  Vilka är de bästa metoderna för att möta informationspåverkan?

  • För det första behöver man identifiera sina målgrupper och deras sårbarheter. En antagonist utgår ifrån målgruppens sårbarheter för att skapa kampanjer i syfte att exempelvis störa ut korrekt information från samhällsaktörer.

  • För det andra behöver du veta vad som står på spel. Det kan handla om att informationspåverkan riskerar att undergräva förtroendet för ditt företag eller organisation. I värsta fall riskerar informationspåverkan att påverka befolkningens liv och hälsa eller den demokratiska processen.

  • För det tredje bör du hålla dig till dina strategiska narrativ, ditt budskap. Berätta din sanning och avslöja falska nyheter, men tänk dig noga för innan du konfronterar en antagonist ­– det är precis vad de vill.

  • För det fjärde, samarbeta med andra inom din egen organisation och med externa aktörer. Något som först ser ut som enstaka aktiviteter mot enskilda personer eller organisationer kan visa sig vara en omfattande kampanj när man ser helheten. Samverkansövningar en viktig del i att bygga upp förmågan att hantera informationspåverkan.

  • Informationspåverkan är inte något som kommer att försvinna i närtid så ju bättre förberedd organisationen är och ju oftare den övas, desto bättre blir den på att upptäcka och möta informationspåverkan.

  Message sent

  Thank you
  Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

  Thank you!

  You are now registered.

  Download pack

  Photo credits

  License

  Choose size
  • Original image
  • Large image (2900px)
  • Medium image (1920px)
  • Small image (1024px)
  DOWNLOAD

  Get in touch

  Book a demo

   Get in touch

    Message sent

    Thank you
    Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

    Message sent

    Thank you
    Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.

    Message sent

    Thank you
    Your message has been received. We will get back to you as soon as possible.